My Skroutz journey: Two years & counting

Career
Sep 1, 2023

Δυο χρόνια γεμάτα προκλήσεις, γνώσεις και νέες εμπειρίες… Θα προσπαθήσω να αποτυπώσω σε λίγες γραμμές την επαγγελματική μου πορεία περιγράφοντας την καθημερινότητα μου ως μέλος του μεγαλύτερου marketplace στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2021 έκανα join την εταιρία ως Business Operations and Strategy  Associate. Δυο χρόνια και κάτι σε fast forward και πλέον ανήκω στην ομάδα του Commercial Operations με την καθημερινότητα να εξακολουθεί να είναι είναι γεμάτη προκλήσεις και πάνω από όλα, ανάπτυξη τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική.

Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το Skroutz δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία. Είναι ένα ζωντανός οργανισμός με πολλούς και ταλαντούχους ανθρώπους. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν μπαίνεις στα γραφεία μας είναι η ενέργεια, ο ενθουσιασμός και το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει.

Ως μέλος του Bizops, χρειάστηκε να κατανοήσω σε βάθος πώς δουλεύει κάθε τμήμα, τι ανάγκες υπάρχουν καθώς και τον τρόπο που συνδέονται όλες αυτές οι ομάδες στα διάφορα projects. Είχα τη τύχη να συμμετέχω σε projects που με έβγαλαν από το comfort zone μου και με δίδαξαν πως όλα τα ζητήματα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα πολλών οπτικών γωνιών. Κατάλαβα από νωρίς ότι μια εξίσου σημαντική παράμετρος είναι να γνωρίζεις τη ταχύτητα με την οποία κινείται το eCommerce ώστε αυτό που σχεδιάζεις να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα θέλω του καταναλωτή. Κλειδί στην επιτυχία είναι η συστηματική μελέτη και έρευνα με στόχο ότι σχεδιάζεις να κάνεις να είναι κατανοητό, να είναι σαφές το γιατί το εφαρμόζεις, αλλά κυρίως για να αποφύγεις πιθανά λάθη και να προβλέψεις καλύτερα την εξέλιξη του project.

Η επαγγελματική μου πορεία

Γιώργος Καρανατσίδης- Επαγγελματική πορεία στη Skroutz

Από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει αυτός ο ρόλος είναι ότι χρειάζεται να αξιολογήσεις, να ποσοτικοποιήσεις και να σχεδιάσεις μια ιδέα, μια σκέψη χωρίς απαραίτητα να έχεις επαρκή δεδομένα και στοιχεία. Στη συνέχεια, αυτό το πρώτο draft της αρχικής ιδέας παρουσιάζεται στους stakeholders εσωτερικά με σκοπό να αξιολογήσουν από τα δεδομένα αλλά και από την παρουσίαση της ιδέας, πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί, τι υποστήριξη χρειάζεται αλλά και ποιο θα είναι το εκτιμώμενο αποτέλεσμα. Και κάπου εδώ έρχεται η σκληρή πραγματικότητα να σου κλείσει το μάτι! Κάποιες φορές οι ιδέες δεν είναι αρκετά ώριμες για να προχωρήσουν ή υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για να τις κάνουν να δουλέψουν. Timing is everything! 

Και ύστερα ήρθαν… οι μέλισσες και τα projects που είναι catchy! Εδώ το timing είναι σωστό, υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν και είναι στο χέρι μας να τα κάνουμε WOW και να δημιουργήσουμε το opportunity.

 Ένα τέτοιο project είναι και η αποστολή παραγγελιών στην Κύπρο και σε χώρες της Ε.Ε. Η συγκυρία ήταν ιδανική ώστε να κάνουμε το next step και να προχωρήσουμε σε expansion του brand μας σε άλλες χώρες. Το Skroutz είναι το #1 Marketplace στην Ελλάδα με τεράστια εμπειρία στο e-commerce, μια super user friendly πλατφόρμα και μια καταπληκτική ομάδα ανθρώπων με την κατάλληλη τεχνογνωσία!

Πρώτη στάση… Κύπρος!

Το πρώτο βήμα ήταν να ξεκινήσουμε με την Κύπρο το Σεπτέμβριο του 2022. Μια αγορά που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική αλλά με διαφορετικές συνήθειες και διαφορετικούς κανόνες.  Χρειάστηκε λοιπόν να στήσουμε από την αρχή όλες τις διαδικασίες και να προσαρμοστούμε στις τεχνικές ιδιαιτερότητες που απαιτούσε το συγκεκριμένο project. Όπως είναι αναμενόμενο όλες οι ομάδες έπρεπε να είναι συντονισμένες καθώς υπήρχαν dependencies μεταξύ όλων.  Όπως πάντα ήταν όλοι εκεί: το core product, το partners platform, το marketplace operations, το commercial, το marketing, το legal και φυσικά το customer support οι άνθρωποι που μαθαίνουν πρώτοι από όλους τι κάνουμε καλά και τι όχι. Μπορώ περήφανα να πω ότι κάναμε καλή δουλειά.  Ολοκληρώνοντας  τον πρώτο χρόνο λειτουργίας στην Κύπρο έχουμε καταφέρει να το μάθουν όλοι με επόμενο στόχο να καταφέρουμε να ψωνίσουν όλοι!

Increase supply base 

Το επόμενο βήμα στην επαγγελματική μου πορεία, το οποίο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, είναι να μεγαλώσουμε το supply base από τα καταστήματα. Αυτό το κομμάτι απαιτεί αλλαγές και προσαρμογές της υπάρχουσας λειτουργίας μας τόσο σε επίπεδο operations όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, όπως είναι φυσικό, είναι ένα εγχείρημα που χρειάζεται εμπόρους, οπότε το κομμάτι του business development έχει πολλή δουλειά,με συναντήσεις και παρουσία σε συνέδρια και εκθέσεις.. Κάθε αρχή και δύσκολη και όταν τα πράγματα δεν ευδοκιμούν εξαρχής υπάρχει η ανάλογη απογοήτευση. Στο σύνολο της όμως η εμπειρία είναι διδακτική. Μαθαίνεις αρκετά σε ατομικό επίπεδο κυρίως από τις ερωτήσεις και τα blocking factors που σου επισημαίνουν οι συνεργάτες. Σου γίνεται ξεκάθαρο τι χρειάζεται να βελτιωθεί για να απογειωθεί το project. 

Exciting news! Χάρη στη συμμετοχή όλων έχουν μπει γερά θεμέλια για να φέρουμε πολλούς international εμπόρους στο Skroutz. Mission accomplished? Φυσικά και όχι ακόμα. Ωστόσο, προχωράμε ήδη στον επόμενο που δεν είναι άλλος από τους users. Σίγουρα τεράστια πρόκληση, σίγουρα τεράστιος ο ανταγωνισμός αλλά έχουμε ισχυρά θεμέλια και εξαιρετική ομάδα για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. 

Κλείνοντας την αναδρομή στην επαγγελματική μου πορεία, θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη φράση ενός Skroutzer που συνοψίζει our way of working: Hold my beer ;)!

 

 

Γιώργος Καρανατσίδης 

Ο  Γιώργος είναι senior associate in the Business Operations and Strategy του Skroutz. Ως Χημικός Μηχανικός, ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία τροφίμων, όπου γνώρισε και εκτίμησε την αξία των operations. Η μετάβαση του στο consulting τον έφερε σε επαφή με πολλές διαφορετικές βιομηχανίες και μοναδικές προκλήσεις. Έχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού και Master στο Operations Management, ενώ αυτή τη περίοδο είναι υποψήφιος για την απόκτηση του MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα
Skroutz-Εφαρμόζοντας αρχές και μεθοδολογίες Product Management στην People Operations ομάδα
Career
Jun 10, 2024

Εφαρμόζοντας αρχές και μεθοδολογίες Product Management στην People Operations ομάδα

Στη διαδρομή της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, έρχεται συχνά αυτή η στιγμή που συνειδητοποιούμε την ανάγκη για αλλαγή, την επιθυμία να καταρρίψουμε παλιές συνήθειες και να αγκαλιάσουμε νέες προοπτικές.
Skroutz-6 years in 500…ish words
Career
Apr 9, 2024

6 years in 500…ish words

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2018, στα ευάερα και ευήλια open space γραφεία του Skroutz στην Νέα Ιωνία με τον λαχταριστό πρωινό μπουφέ, τότε ακόμη που η εταιρεία μετρούσε γύρω στα 140 άτομα.
Skroutz-Skroutz Secure Coding Sessions
Teams
Mar 11, 2024

Skroutz Secure Coding Sessions

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι χρειάζεται για να γράψουμε κώδικα στο Skroutz, που όχι μόνο να είναι λειτουργικός αλλά να προσφέρει και τη μέγιστη ασφάλεια στον χρήστη;
Όλα τα άρθρα