Eπαγγελματική εξέλιξη @ Skroutz

Career
Apr 7, 2023

Επαγγελματική εξέλιξη στο Skroutz: ένα από τα σημαντικότερα projects, στο οποίο επενδύσαμε αρκετό χρόνο για να το επανασχεδιάσουμε και να το αναπτύξουμε.

Συνήθως, ένα πλαίσιο επαγγελματικής ανάπτυξης περιγράφει τους διαθέσιμους ρόλους και τα επίπεδα εξέλιξης σε ολόκληρο τον οργανισμό. Tονίζοντας έτσι τις διαφορετικές πορείες καριέρας για τα μέλη της ομάδας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξελιχθούν στο επόμενο επίπεδο. Η επαγγελματική εξέλιξη στο Skroutz και το πλαίσιο που την ορίζει είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την διεξαγωγή ουσιαστικών συζητήσεων. Βοηθάει σημαντικά στην ανταλλαγή feedback καθώς και στην ενίσχυση της επαγγελματικής και προσωπικής μας ανάπτυξης. Για αυτό και ενθαρρύνουμε όλα μας τα μέλη να το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους managers τους, καθώς και κατά τη διάρκεια του self-reflection και των peer reviews που καλούνται να δώσουν.

Γιατί

Ανακαλύψαμε μετά από συζητήσεις με τα μέλη διαφορετικών ομάδων ότι ο ορισμός ενός πλαισίου που θα ορίζει την επαγγελματική εξέλιξη στο skroutz, είναι υψίστης σημασίας. Και αυτό γιατί η δημιουργία ενός εσωτερικού εργαλείου παρέχει σημαντική αξία τόσο για τα άτομα όσο και για τον οργανισμό στο σύνολο του σε πολλά επίπεδα. Ας τα δούμε ένα ένα! 

Ατομικό επίπεδο.


Παρέχουμε σαφήνεια για τα επόμενα βήματα στο ταξίδι του καθενός από εμάς στην Skroutz. Την ίδια στιγμή προσφέρουμε σε όλους τους Skroutzers σαφή κατανόηση του τρέχοντος επιπέδου τους και των προσδοκιών που το συνοδεύουν. Επιπλέον, επιθυμούμε όλοι να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα της δυνητικής μελλοντικής τους εξέλιξης και της μισθολογικής αναπροσαρμογής που αυτή φέρει.

Οργανωτικό επίπεδο.


Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η σαφήνεια σχετικά με το επίπεδο προσλήψεων που πραγματοποιούμε καθώς και να υιοθετήσουμε μια συνεπή προσέγγιση όσον αφορά στην ατομική απόδοση και την επιβράβευση. Καθώς συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε σαν οργανισμός, θέλουμε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία που προωθούν τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την εσωτερική ισότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το status της εταιρείας. Είτε σε μέγεθος χωριού είτε μιας πόλης, στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε αποτελεσματικές πρακτικές που θα υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία μας.

Προσπάθεια μας το “Happy Skroutzers, happy users, successful merchants”

Framework for Growth
For Skroutz
Job Profiling Hiring
Consistency in CPM L&D
For Skroutzer
Clarify Expectations Explore Career Routes
Performance Self-reflections Drive development activities

Πώς

Στην αρχή, ορίσαμε τις αρχές που διασφαλίζουν ότι απαντάμε στα ίδια ερωτήματα σε όλες τις ομάδες του skroutz.

  • Όλοι οι Skroutzers ενστερνίζονται και αντανακλούν μέσα από το ρόλο τους τις αξίες της εταιρείας.
  • Για κάθε ρόλο και αντίστοιχο επίπεδο, αποσαφηνίζουμε τις προσδοκίες σχετικά με α)τις γνώσεις, β)την απόδοση, γ)την επικοινωνία και δ)ηγεσία.
  • Το εργαλείο εξέλιξης περιλαμβάνει δύο διακριτές κατευθύνσεις: την Ατομική Ηγεσία και την Ηγεσία Ανθρώπων. Αναγνωρίζουμε πως η γενική τάση του να αναπτύσσεται κάποιος εξελισσόμενος μόνο αναλαμβάνοντας την ηγεσία ομάδας είναι απαρχαιωμένη. Εξάλλου και οι δύο κατευθύνσεις συνοδεύονται από κοινές ευθύνες και αρμοδιότητες.
  • Στη Skroutz, ένας εργαζόμενος προάγεται στο επόμενο επίπεδο (L+1) μόνο εάν αποδίδει σταθερά στο επίπεδο αυτό, ανταποκρινόμενος ή υπερβαίνοντας τις προσδοκίες που έχουν τεθεί για τη συγκεκριμένη θέση. Με άλλα λόγια, η προαγωγή αποτελεί αναγνώριση ότι ο εργαζόμενος λειτουργεί ήδη σε αυτό το επίπεδο.

Επαγγελματική εξέλιξη στο Skroutz: Η γνώση είναι το κλειδί

Οι καριέρες δεν είναι γραμμικές:

Φυσικά, το γνωρίζαμε αυτό από την αρχή και μας επιβεβαιώνεται κάθε φορά που συζητάμε τις διαφορετικές πορείες καριέρας και τους ρόλους στο σύνολο των ομάδων. Δεν υπάρχει χρυσή φόρμουλα στον τρόπο εξέλιξης μας. Οπότε είναι σημαντικό να αποφύγουμε να απογοητεύσουμε τους εαυτούς μας θέτοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως πχ το να περιμένουμε αλλαγή τίτλου κάθε Χ χρόνια. Αντίθετα επικεντρωνόμαστε στην προσωπική μας ανάπτυξη και εξέλιξη και δεχόμαστε πως συχνά η ανάπτυξη αυτή συμβαίνει σιωπηλά ή ακόμη και στον απόηχο μιας αποτυχίας.

Δεν υπάρχει “μια συνταγή για όλα”:

Η ηγεσία έρχεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές και όλοι μπορούν εκ φύσεως να έλκονται ή να προτιμούν ορισμένες κατευθύνσεις με βάση τα προσωπικά τους κίνητρα και προτιμήσεις. Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό σωστό μονοπάτι και είναι απολύτως αποδεκτή μια μη γραμμική ή η άμεση διαδρομή για κάθε επαγγελματική εξέλιξη.

Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά:

Πιθανότατα τη παρούσα στιγμή να είναι εντελώς απαρχαιωμένη η περιγραφή ενός ρόλου ή ακόμη και ανεπαρκώς ορισμένη. Το παραδεχόμαστε και αγκαλιάζουμε πλήρως το εν λόγω concept. Αυτό δε σημαίνει ότι το εργαλείο εξέλιξης μας είναι απαρχαιωμένο. Αντίθετα, το αναπτύσσουμε αναγνωρίζοντας ότι η εξέλιξη μας είναι δυναμική και με συνεχείς αλλαγές. Καλωσορίζουμε την αλλαγή και αποφεύγουμε τη στασιμότητα. Με το τρόπο αυτό αναδεικνύουμε τις νέες δεξιότητες, ικανότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε προσθέσει στον οργανισμό.

Τόλμησε το:

Ο ορισμός της προσωπικής επιτυχίας είναι πιθανό να έρθει με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Καθώς μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε νέα πράγματα, μπορεί να ανακαλύψουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και να θέσουμε διαφορετικούς στόχους.


Είναι καλό λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα:
  • Είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με το τι πραγματικά θέλουμε. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους ανάλογα με αυτά που μας ευχαριστούν. Και βρίσκουμε εγκαίρως τρόπους ώστε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας. Τη βασική αρχή δηλαδή του CPM: είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι για την εξέλιξη μας.
  • Εστιάζουμε στα μακροπρόθεσμα οφέλη. Είμαστε υπομονετικοί, επίμονοι και πρόθυμοι να καταβάλλουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση και πάντα αξίζει.

Η επαγγελματική εξέλιξη στο Skroutz και το πλαίσιο που την ορίζει δεν είναι ένα σταθερό και άκαμπτο έγγραφο. Αντίθετα, είναι ένα ζωντανό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργαλείο που εξελίσσεται όσο ο οργανισμός και οι ανάγκες του αλλάζουν.

Η ομορφιά του είναι ότι επικαιροποιείται, επαναπροσδιορίζεται και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.  Αντικατοπτρίζει δηλαδή καλύτερα τους στόχους και τις αξίες της εταιρείας.
Το υπέροχο είναι πως καθώς η εταιρεία θα μεγαλώνει και θα επεκτείνεται, μαζί θα αναδύονται νέοι ρόλοι και αρμοδιότητες. Μαζί της και το πλαίσιο επαγγελματικής εξέλιξης θα επαναπροσδιορίζεται και θα προσαρμόζεται. 

Stay tuned! 

Σχετικά Άρθρα
Skroutz-Εφαρμόζοντας αρχές και μεθοδολογίες Product Management στην People Operations ομάδα
Career
Jun 10, 2024

Εφαρμόζοντας αρχές και μεθοδολογίες Product Management στην People Operations ομάδα

Στη διαδρομή της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, έρχεται συχνά αυτή η στιγμή που συνειδητοποιούμε την ανάγκη για αλλαγή, την επιθυμία να καταρρίψουμε παλιές συνήθειες και να αγκαλιάσουμε νέες προοπτικές.
Skroutz-6 years in 500…ish words
Career
Apr 9, 2024

6 years in 500…ish words

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2018, στα ευάερα και ευήλια open space γραφεία του Skroutz στην Νέα Ιωνία με τον λαχταριστό πρωινό μπουφέ, τότε ακόμη που η εταιρεία μετρούσε γύρω στα 140 άτομα.
Skroutz-Skroutz Secure Coding Sessions
Teams
Mar 11, 2024

Skroutz Secure Coding Sessions

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι χρειάζεται για να γράψουμε κώδικα στο Skroutz, που όχι μόνο να είναι λειτουργικός αλλά να προσφέρει και τη μέγιστη ασφάλεια στον χρήστη;
Όλα τα άρθρα