Continuous Performance Management: Η Skroutz προσέγγιση

Career
May 7, 2023

 CPM. Τρία γράμματα που συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο εξελισσόμαστε στην Skroutz.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι σημαίνει CPM; Το CPM σημαίνει Continuous Performance Management, ή διαφορετικά η δυνατότητα συνεχούς εξέλιξης. Πρόκειται για ένα σύνολο βημάτων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ορισμός βραχυπρόθεσμων στόχων, οι τακτικές 1-1 συναντήσεις με το μάνατζερ μας και feedback σε πραγματικό χρόνο.

Συγκεκριμένα το CPM σπάει σε διάφορα sprints που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους.

Φροντίζουμε δηλαδή να παρέχουμε στα μέλη των ομάδων της Skroutz τους απαραίτητους εκείνους πόρους και εργαλεία ώστε η δυνατότητα εξέλιξης να είναι καθημερινή υπόθεση.

Αυτή μας η προσέγγιση είναι απόρροια της φιλοσοφίας μας ότι ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος της επαγγελματικής του ζωής και εξέλιξης, ο καθένας έχει δυνατότητες εξέλιξης και τις ορίζει ο ίδιος.

Οι πυλώνες στους οποίους στηρίζουμε τη δυνατότητα εξέλιξης μας είναι οι εξής:

Εβδομαδιαία 1:1s


Το αναφέρουμε συχνά στην καθημερινότητα μας, αυτά τα meetings είναι τα πιο σημαντικά της κάθε εβδομάδας. Ο καθένας από εμάς αποφασίζει από κοινού με τον μάνατζερ του για την ατζέντα της εβδομαδιαίας τους συνάντησης. Αυτά τα meetings δεν είναι η ώρα για updates, για συγκεκριμένα tasks ή projects. Είναι meetings που το βασικότερο θέμα προς συζήτηση είναι η εξέλιξη μας. Πρόκειται για μια συζήτηση που μαέστρος είναι ο καθένας από εμάς και όχι ο μάνατζερ. Είναι εκείνη η ώρα της εβδομάδας που θα συζητηθούν οι μελλοντικοί στόχοι μας, θα δοθεί feedback και θα λυθούν τυχόν απορίες.

Ώρα για ανασκόπηση


Η στιγμή που βάζουμε στο μικροσκόπιο όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι εκείνη τη τρέχουσα περίοδο σε επίπεδο performance και projects. Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο, που ξεκλειδώνει τη δυνατότητα εξέλιξης μας. Μπαίνουμε σε mood ανασκόπησης  δύο φορές το χρόνο, χρησιμοποιώντας και πάλι το εργαλείο των 1:1s με τον μάνατζερ μας . Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά εστιάζουμε στο μισό του χρόνου που έχει ήδη διανυθεί με το βλέμμα στραμμένο στους στόχους για τους επόμενους μήνες. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μας όσον αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη είναι το coaching mindset. Δε μας αφορά η θέσπιση στόχων και μόνο. Αντίθετα εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα projects.  Στις αξίες της εταιρείας μας και πως τις κάνουμε μέρος της καθημερινότητας μας. Επικεντρωνόμαστε στις συμπεριφορές που επιδεικνύουμε. Μέσω αυτής της διαδικασίας ξεκλειδώνουμε συνεπώς και την προσωπική μας εξέλιξη.


360 Sprint


Αυτό είναι και το πιο επίσημο στάδιο του CPM μας. Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομα η προσέγγιση του είναι ολιστική.  Ο καθένας από εμάς έχει την ευκαιρία να δώσει feedback σε Skroutzers με τους οποίους συνεργάζεται καθημερινά και να λάβει αντίστοιχα.  Πώς? Έχουμε 4 custom-made τρόπους στη διάθεση μας: self-reflection, peer-feedback, manager-up και manager-feedback.

Talent Committees


Οι συναντήσεις αυτές γίνονται μεταξύ των μέλων του middle και senior management. Σκοπός τους είναι να συζητηθεί η επίδοση και η εξέλιξη των μελών της ομάδας τους με αρχικό στόχο την ανταλλαγή γνώσης ανάμεσα στους managers και τις ομάδες τους. Την ίδια στιγμή φροντίζουμε να εντοπίσουμε και άτομα που έχουν τις ικανότητες να εξελιχθούν σε people managers. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καθιερώνουμε σταθερά και αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης για όλα τα μέλη του οργανισμού. Αναπτύσσουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας που ενισχύει την αξιοκρατία και παράλληλα προωθεί την προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη.

Compensation Reviews


Κεφάλαιο εξίσου σημαντικό. Στη Skroutz τηρούμε την αρχή του CPM που θέλει τις συζητήσεις για την προσωπική εξέλιξη από την μισθολογική εξέλιξη να διαχωρίζονται. Γιατί? Γιατί η έμφυτη ροπή όλων μας είναι να εστιάζουμε περισσότερο στα μισθολογικά νέα και να δίνουμε λιγότερη σημασία στην προσωπική εξέλιξη όταν είναι μέρος της ίδιας συζήτησης. Για αυτό στο CPM μας έχουμε δύο διαφορετικές συζητήσεις. Μια που εστιάζει στην αξιολόγηση της απόδοσης μας και μια δεύτερη μισθολογική συζήτηση.  Και οι δύο συζητήσεις είναι εξίσου σημαντικές και δίνουμε σε κάθε μία τη βαρύτητα που της αναλογεί αναγνωρίζοντας πάντα ότι η προσωπική εξέλιξη παίζει ρόλο και στη μισθολογική εξέλιξη.

Μπορεί να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε εργαλεία αξιολόγησης σε όλα τα στάδια ώστε να υπάρχει σαφήνεια και αντικειμενικότητα στις συζητήσεις, ωστόσο, σε κάθε ομάδα το mix των εργαλείων είναι διαφορετικό. Ένας συνδυασμός που είναι σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια προσαρμοσμένος στις ανάγκες της κάθε ομάδας και που στη βάση τους βρίσκονται δύο κοινοί παρονομαστές: οι αξίες μας και το framework της προσωπικής μας εξέλιξης.

Σχετικά Άρθρα
Skroutz-Operational Excellence:  H Skroutz συνταγή
Marketplace
Feb 7, 2024

Operational Excellence: H Skroutz συνταγή

Οι Αξίες και οι Αρχές είναι το DNA της κάθε εταιρείας, τα βασικά εκείνα στοιχεία στα οποία θα βασιστούν - αργά ή γρήγορα - όλοι οι κανόνες, οι συμπεριφορές, οι αποφάσεις και οι ενέργειες της.
Skroutz-Compassionate Leadership
Career
Jan 18, 2024

Compassionate Leadership

Οι σημερινοί ηγέτες ανακαλύπτουν πως είναι να ηγείσαι μέσα από τη δύναμη της κατανόησης και της συμπόνοιας (compassionate leadership).
Skroutz-My Skroutz journey: Two years & counting
Career
Sep 1, 2023

My Skroutz journey: Two years & counting

Είναι ένα ζωντανός οργανισμός με πολλούς και ταλαντούχους ανθρώπους.
Όλα τα άρθρα